Renovera lägenheten

Du måste anmäla till styrelsen om du vill göra väsentliga förändringar i din lägenhet, till exempel:

  • Bygga om och göra större reparationer vilket medför väsentlig förändring av lägenheten, t.ex. planlösning
  • Ingrepp i bärande väggar/konstruktioner. Detta gäller även om du har fått bygglov för ändringen.
  • Disponera om kök, våtutrymmen och toalett
  • Förändra avlopp-, värme-, vatten- eller gasinstallationer. Ändringar av elledningar omfattas inte av någon generell tillståndsplikt, däremot elledningar som föreningen ansvarar för omfattas (dvs. ledningar som föreningen försett lägenheten med och som tjänar fler än en lägenhet).
  • eller utföra arbeten som kan påverka brandsäkerheten eller föreningens energiförbrukning.

Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.

Du får inte sätta igen befintlig ventilation. Vill du ändra till annan typ av ventilation krävs tillstånd.

Anmälan ska göras i god tid innan arbetets start, och styrelsen ska godkänna förändringarna innan arbetet får påbörjas. För vissa ombyggnadsarbeten krävs dessutom bygganmälan eller bygglov från kommunen.

Det ska vara fackmannamässigt utfört
Vid reparations- och underhållsarbeten är det av största vikt att du anlitar seriösa hantverkare. Föreningen kräver att renovering av våtrum ska utföras av behörig hantverkare i enlighet med Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK).  Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig fackman. Detsamma gäller för gasinstallationer.

Övrigt
Innan reparations- och underhållsarbetena påbörjas bör du informera dina grannar, till exempel genom anslag i entrén, när arbetet kommer att påbörjas och när det planeras vara avslutat. Underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbete som kan medföra olägenhet för grannarna, t.ex. bilning, mejsling, borrning, sågning och annat störande ljud, får endast ske måndag–fredag mellan klockan 07.00 och 17.00. På helger bör sådant arbete undvikas i största möjliga mån.


Om underhålls-, reparations- och ombyggnadsarbetena kräver att vattnet stängs av, så får det endast utföras efter tydlig avisering med anslag i entrén minst 24 timmar i förväg. Det ska då tydligt framgå under vilken tid vattnet kommer att vara avstängt. Avstängning av vattnet ska alltid ske i samråd med styrelsen.

Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte belamra gemensamma utrymmen som trapphus, källargångar och gård. Tänk också på att trottoaren runt om fastigheten inte ägs av föreningen utan är kommunens mark.

Se ansökan nedan: